Het SeniorLab Kaartspel Experiment

Voor ouderen wordt gevonden dat zij soms meer moeite hebben met het maken- en aanpassen van hun keuzes.
In het experiment wordt dit met behulp van het kiezen van kaarten onderzocht. Wanneer er voldoende mensen aan dit experiment hebben deelgenomen, zullen wij de gegevens van de verschillende leeftijdsgroepen vergelijken met de scores van studenten van de Universiteit van Amsterdam, bij wie we dit experiment al eerder hebben afgenomen. Natuurlijk zullen wij u over de uitkomsten berichten in een van onze komende nieuwsbrieven. Klik op de onderstaande blauwe knop om naar de uitleg van het experiment te gaan en het experiment te starten.De Richting Test

Een van de testjes waarvan we gebruik maken voor het SeniorLab onderzoek is de Richting Test. Uit sommig onderzoek blijkt dat mensen met het ouder worden minder goed in staat zijn geleerde reacties te stoppen. Om het onderdrukken van reacties te onderzoeken wordt er door ons gebruik gemaakt van de Richting Test. Bij deze test krijgt u op een beeldscherm afwisselend een rode of een groene cirkel te zien, links of rechts van het midden (zie figuur).


 


Het is de bedoeling dat u rechts op het toetsenbord drukt als u een rode cirkel ziet en links op het toetsenbord drukt wanneer u een groene cirkel ziet. De gekleurde cirkels verschijnen zowel rechts als links in uw beeld. U moet hierbij proberen te negeren aan welke kant de gekleurde cirkel te zien is en alleen op de kleur letten (wanneer er bijvoorbeeld een rode cirkel aan de linker kant van het scherm verschijnt moet u toch de toets aan de rechterkant van uw toetsenbord indrukken). Probeert u het eens: het is nog lastiger dan u denkt!

Wanneer u op de onderstaande blauwe knop klikt, wordt u doorgestuurd naar een nieuwe pagina. Klik hier op het plaatje en ga akkoord met het opslaan van het programma (onthoudt of noteer waar u het hebt opgeslagen). Als u vervolgens op uw eigen computer op het icoon van 'RT.exe' klikt, verschijnt er een taakbalk in beeld.  Ga naar de kop 'test' en klik op 'test starten' om te beginnen. Veel succes!Link naar 'De Nationale Geheugentest'

De Nationale Geheugentest is een initiatief van de onderzoeksgroep NeuroMod  van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met de Alzheimer Stichting Nederland. Deze test geeft u een indicatie van uw geheugen ten opzichte van uw leeftijdsgenoten. Het blijft echter een indicatie van enkele onderdelen van het geheugen en het is een momentopname. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de verschillen tussen mensen worden, dus ook al scoort u lager dan gemiddeld, hoeft u zich nog geen zorgen te maken. Echter, twijfelt u aan de kwaliteit van uw geheugen, bespreekt u dit dan altijd met uw huisarts of behandelend specialist. Klik op de onderstaande blauwe knop om naar de Nationale Geheugentest te gaan.


Link naar de 'Geheugen Verbeterings Cursus'

Tevens een initiatief van NeuroMod van de Universiteit van Amsterdam. Op deze pagina vindt u uitleg over een aantal technieken om uw geheugen te trainen en kunt u ermee oefenen. Naast een gezonde leefstijl, is mentaal actief blijven een belangrijke factor om uw geheugen zo optimaal als mogelijk te houden. Klik op de onderstaande blauwe knop om naar deze pagina te gaan. 
Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met het SeniorLab:

info@seniorlab.nl of via telefoonnummer 020-5256921  © 2010 SeniorLab (Universiteit van Amsterdam) / Jeroen Scheurwater