SeniorLab Radio-Interviews
Omroep Maxx uitzending van 19 oktober 2007 op Radio5:
Interview met Tineke van der Linden van het SeniorLab in 'Wekker Wakker' (volledige uitzending)
(het laden van de uitzending kan tot enkele minuten duren; wacht U dit rustig af)
 
SeniorLab in de Dagbladen


Ouderen kunnen gebreken omzeilen
                                       (in de Telegraaf van 14 augustus 2007)

AMSTERDAM – Ouderdom komt met gebreken is een veel gehoorde uitspraak. Lichamelijke activiteiten kosten vaak meer moeite en het is voor ouderen moeilijker om nieuwe dingen te leren of om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.
“Veroudering is inderdaad achteruitgang”, zegt prof.dr. Richard Ridderinkhof, hoogleraar Neurocognitieve ontwikkeling en veroudering aan de Universiteit van Amsterdam. “Niet alleen het lichaam, maar ook de hersenen gaan achteruit. Cellen sterven af, verbindingen tussen hersengebieden verdwijnen of worden minder efficiënt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Geen leuke boodschap dus”, zegt de hoogleraar. Volgens hem staat daar echter wel iets tegenover. “De hersenen kunnen deze achteruitgang in grote mate compenseren. Als een bepaald gebied uitvalt, kunnen andere delen dat goedmaken door de taken van dat gebied over te nemen”, zo weet Ridderinkhof.
Als ouderen het bijvoorbeeld met het uitvoeren van een bepaalde taak moeilijk krijgen, gaan ze andere hersengebieden inschakelen. “En hoe meer je compenseert, hoe minder de hersenen achteruitgaan. Het is dus belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk actief te blijven.”


Omzeilen
Ridderinkhof doet samen met een groep wetenschappers onderzoek naar neurocognitieve veroudering bij gezonde mensen. Dat wil zeggen: wat verandert er in je hersenen en in je gedrag als je ouder wordt? De onderzoeksgroep heeft inmiddels ontdekt dat je cognitieve achteruitgang kunt omzeilen. Het
verouderingsonderzoek vindt plaats binnen SeniorLAB, onderdeel van de onderzoeksgroep Acacia, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam.

Ouderen hebben meer moeite met taken die een beroep doen op cognitieve controle. “Zo vertelde een proefpersoon mij laatst bijvoorbeeld dat hij altijd een bepaalde route reed met zijn auto, totdat op een dag de weg was opgebroken. Hij wist niet direct hoe hij dat moest oplossen. Hij moest er echt even voor gaan zitten. De flexibiliteit en creativiteit die je daarvoor nodig hebt, worden minder.” “Wij willen dat verouderingsproces systematisch in kaart brengen. Daarvoor staan we nog aan het begin. Dat ouderdom met gebreken komt,is een feit, maar wij onderzoeken nu ook hoe je die gebreken eventueel kunt omzeilen”, zegt de hoogleraar. SeniorLAB is hard op zoek naar ouderen die mee willen doen aan het onderzoek. “Wij werken met actieve senioren. Mensen die zijn geïnteresseerd in dit soort onderwerpen en ook andere initiatieven ontplooien. Ze zitten niet achter de geraniums”, zegt Ridderinkhof.
--
 

  © 2007 Seniorlab (Universiteit van Amsterdam) / Jeroen Scheurwater